Szukaj

Olejek eteryczny z Mięty Cytrynowej

30.00 zł

  • 5ml
Czas dostawy: 4 dni

Naturalny olejek eteryczny z liści mięty cytrynowej, czysty. Nie jest fototoksyczny, może też być stosowany wewnętrznie - jest klasy spożywczej.

Mało znany i rzadki olejek eteryczny, wykorzystywany najczęściej w aromaterapii lub perfumiarstwie dla unikalnej kombinacji zapachowej nut cytrusowych i herbacianych z lekkim tłem mięty i lawendy.

W składzie i działaniu mięta cytrynowa jest niezwykle podobna do lawendy, zawiera głównie linalool i linalyl acetate i tylko odrobinę mentolu.

Olejek jest łagodny i bardzo dobrze tolerowany, posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, łagodzące i lekko przeciwbólowe.

W aromaterapii stosowany ze względu na działanie poprawiające nastrój: odświeża, relaksuje i uspokaja. W przeciwieństwie do większości olejków miętowych nie ma działania pobudzającego, przynosi spokój i odprężenie, i jest doskonały do mieszanek ułatwiających zasypianie.

Ceniony również w masażu - chłodzi, znosi ból, rozluźnia mięśnie.

Zastosowanie: do kąpieli, masażu, kosmetyków, sauny i aromatyzacji powietrza. Może być stosowany również wewnętrznie.

Sposób użycia: do kontaktu ze skórą stosuj zawsze rozcieńczony:

* kąpiel: 6-12 kropli olejku
* masaż: 10-20 kropli olejku na 50ml oleju podstawowego
* aromaterapia: 2-3 krople w kominku aromatycznym lub dyfuzorze
* wewnętrznie: zgodnie z literaturą przedmiotu 1-2 krople wymieszane z odrobiną miodu lub oleju max 2-3 dziennie, nie stosuj w trybie ciągłym (olejków eterycznych nie mogą zażywać dzieci, kobiety w ciąży ani karmiące!)


Skład: 100% olejek eteryczny z liści mięty cytrynowej, # geraniol, limonene, linalool (naturalne składniki olejku eterycznego).

Ingredients: Mentha Citrata (Bergamot Mint) Leaf Oil, # geraniol, limonene, linalool (naturally occurring)


Kraj pochodzenia: Indie/Francja
Metoda ekstrakcji: destylacja parą wodną świeżych liści/
Uprawa: konwencjonalna
Jakość: 100% czysty, klasy spożywczej
Chemotyp: 
linalool
Zapach: 
cytrusowo-herbaciany z nutą mięty i lekką poświatą lawendową, słodko-cierpki, świeży, chłodny, nuta górna/średnia
Kolor: jasnożółty - jasnozielonkawy

Do kontaktu ze skórą stosuj zawsze rozcieńczony.
Chroń oczy przed bezpośrednim kontaktem z olejkiem. Nie stosuj do e-papierosów.
Przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła, w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów