Olej z ziaren kawy arabskiej2 (do kwadratu), organiczny

67.00
Marka: ESSENCE by From a Friend
Czas dostawy: 4 dni

Kawa, napój bez którego często nie wyobrażamy sobie dnia, to również składnik kosmetyczny. Jest jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków: pobudza, wyostrza zmysły, dotlenia tkanki i wprawia nas w dobry nastrój.
Z ziaren kawy zielonej lub prażonej tłoczy się rzadki luksusowy olej, na rynku często występujący (niewłaściwie) pod nazwą "olejku eterycznego z kawy". 

Olej, który znajdziecie pod marką Essence to najwyższej jakości zimnotłoczony organiczny olej z prażonych ziaren kawy arabskiej, wzbogacony organicznym ekstraktem nadkrytycznym z kawy. Oba surowce zawierają kofeinę i intensywnie pachną kawą, chociaż zapach ten jest różny: olej pachnie intensywnie ostrym zapachem świeżo zmielonej kawy, podczas gdy ekstrakt ma zapach kawy zaparzonej, wyraźnie słodszy. Razem, poza silnym działaniem (mają podobny skład) dają cudowny mocny zapach małej czarnej - do zakochania, jeśli jesteś kawoszem ;)

Olej kawowy zawiera ok 50% kwasów nienasyconych (głównie linolowy omega-6 i oleinowy omega-9) oraz kwasy nasycone (przede wszystkim palmitynowy, ale również rzadki arachidynowy i behenylowy). Posiada bardzo dużą ilość antyoksydantów, fitosteroli oraz zawartość kofeiny podobną do tej, którą zawierają same ziarna (w przypadku kawy arabskiej to ok 0,5-1%). To właśnie kofeina - alkaloid o o działaniu stymulującym jest czymś, co ten olej szczególnie wyróżnia na rynku. Kofeina jest termogenikiem, przyspiesza spalanie tłuszczu, ma też działanie drenujące, poprawia mikrocyrkulację i przepływ limfy, uelastycznia i wzmacnia napięcie skóry oraz zmniejsza cienie i opuchliznę pod oczami. Z szeregu badań wynika także, że jest nieocenionym składnikiem przy pielęgnacji skóry głowy: zmniejsza wypadanie włosów i pobudza wzrost nowych. Kofeina i zawarte w oleju z kawy polifenole mają ponadto działanie fotoochronne - pochłaniają promienie UVB.

Olej z prażonych ziaren kawy jest jednym z najlepszych olei do cery dojrzałej, zwiotczałej. Ma działanie wyraźnie ujędrniające, jest też często stosowany jako dodatek do kosmetyków pod oczy. Dosyć bogaty w konsystencji wchłania się zaskakująco szybko do matu, zostawiając skórę aksamitną i nawilżoną. Jest bardzo ceniony jako dodatek do olei do masażu oraz w kosmetykach anty-cellulitowych.
Uwielbiają ten olej także panowie, więc jeśli myślisz o prezencie dla swojej połówki to może być strzał w 10.

_____________________________________________________________

Stosuj jako bazowy kosmetyk do pielęgnacji twarzy lub ciała (wmasuj olej w wilgotną lub świeżo osuszoną skórę); możesz też nim wzbogacić własne kosmetyki (fantastyczny jako dodatek do olei do masażu w proporcji 5-10%). Stosuj tak często, jak potrzebujesz (w rozcieńczeniu jeśli masz cerę bardzo wrażliwą), unikaj przy alergii na kawę.
Przechowuj szczelnie zamknięty w suchym, chłodnym miejscu lub lodówce.

_____________________________________________________________

Opakowanie: szklana butelka 30ml

Skład: nierafinowany, tłoczony na zimno olej z ziaren kawy arabskiej wzbogacony organicznym ekstraktem CO2 z ziaren kawy arabskiej, stabilizowany naturalną witaminą E (0,2%)

Ingredients: Coffea Arabica (Coffee) Seed Oil*, Coffea Arabica (Coffee) CO2 Extract*, Tocopherol (Vitamin E, natural).
* certified organic (Organic Agriculture)/ pure, cold-pressed, filtered 
____________________________________________________________________________________
Metoda ekstrakcji: tłoczenie na zimno prażonych ziaren kawy
Uprawa: organiczna
Jakość: 100% czysty, tłoczony na zimno, filtrowany 
Zapach:
 bardzo intensywny, zapach świeżo mielonej kawy, gorzkawy, z nutami słodkiej wanilii i kakao


Przed zakupem zwróć uwagę czy nie jesteś uczulony na któryś ze składników, a przed użyciem zawsze przetestuj kosmetyk pod kątem wrażliwości skóry. 

  • Nasze kosmetyki są wegańskie, przyjazne dla ludzi i natury. Nie zawierają sztucznych aromatów, barwników ani kontrowersyjnych konserwantów, jednak u osób wrażliwych mogą wywołać podrażnienie lub reakcję uczuleniową. Pamiętaj też, że nie wszystkie olejki eteryczne są wskazane w czasie ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze; jeśli masz jakieś wątpliwości, skonsultuj to ze swoim lekarzem prowadzącym.
  • W przypadku wystąpienia podrażnienia natychmiast przerwij stosowanie kosmetyku i zgłoś ten fakt na biuro@fromafriend.pl 
  • Wszystkie nasze kosmetyki są w całości robione ręcznie z naturalnych składników i mogą się delikatnie różnić między sobą. Są robione na bieżąco w niedużych partiach i mają termin ważności 5-9 miesięcy licząc od daty otwarcia. Przechowuj je zawsze szczelnie zamknięte i trzymaj z dala od bezpośredniego światła słonecznego i źródeł ciepła.
  • Wszystkie kosmetyki posiadają odpowiednie badania i dokumentację uprawniającą je do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej.

❖ Jak używać naszych kosmetyków?

W naszych produktach nie ma podziału na „bazę”, „nośnik” i część „aktywną”; aktywnie działa cała receptura, podstawową zasadą jest zatem oszczędność ;) - będziesz potrzebował/a ich mniej niż kosmetyków "konwencjonalnych". Wiele z nich możesz stosować równocześnie do pielęgnacji skóry twarzy, ciała i włosów, dzięki czemu jeden kosmetyk może zastąpić dwa lub trzy inne. 

  • Olejki i masła do ciała stosuj po kąpieli na świeżo osuszoną skórę tak często jak potrzebujesz. Olejki do twarzy wchłoną się lepiej, jeśli wmasujesz je w skórę wilgotną. Ponieważ te kosmetyki nie zawierają fazy wodnej, zostawią na skórze delikatny aksamitny film, który ochroni ją na długo.
  • Scruby i peelingi używaj 1-2 razy w tygodniu masując wilgotną skórę przez 2 do 5 minut, a następnie spłucz ją ciepłą wodą. Zachowaj ostrożność podczas używania scrubów i olejków pod prysznicem / w wannie - powierzchnia może być śliska!
  • Zawsze zwracaj uwagę, żeby nie dopuścić do nalania wody do słoika ze scrubem lub masłem, jeśli tak się stanie, zużyj kosmetyk w ciągu dwóch tygodni.
  • Nie używaj peelingów do ciała do twarzy, są zbyt ostre dla delikatnej skóry. Poszukaj naszych produktów do twarzy ;)
  • Olejki eteryczne, które u nas znajdziesz to olejki klasy spożywczej - możesz je dodać do swoich kosmetyków, używać do aromaterapii lub dodać do ciasta ;) Pamiętaj, że są to bardzo skoncentrowane substancje, nie stosuj ich na skórę bez rozcieńczenia!

Udostępnij

Wyślij wiadomość gdy produkt pojawi się na stanie

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Rozejrzyj się , na pewno coś znajdziesz ;)